2012. ápr. 21.

PASSIÓ A KŐHEGYEN

Szakállt növeszt Budaörs



A sok barkó, pajesz, szakáll, borosta, varkocs láttán az egyszerű turista kérdésére, hogy mi fán terem ennyi sok hajzat?a válasz: idén Passió-t játszik a város a Kőhegyen. A németországi 8 és fél órás előadást követi méreteiben Európában a második Budaörsi Passió.
A három szinoptikus evangélium forrásából táplálkozó szenvedéstörténet dramaturgiai modernizálását Bató Géza készítette el, mely egyszerű de nagyon méltó szöveget adott a játéknak és a verseket is átírta prózába. Kezdeményezésére és rendezésében 1933-ban kezdődtek meg a budaörsi Kőhegyen az általa írt szabadtéri Passiójátékok, amelyet a különböző hazai és nemzetközi méltatások a magyar Oberammergau-ként emlegettek.


2012. május 28-án a hagyományoknak megfelelően Pünkösd hétfőn lesz a magyar premier, majd két héten keresztül június 10-ig az Úr napjáig lesz látható a Kőhegyen.
Az előadásban Salamon Suba László, a Budaörsi Játékszín igazgatója Annás főpap szerepét játssza. A német nyelvű előadás rendezője Frigyesi András, a magyar nyelvű előadás rendezője Dér András.

A tárgyiasított fogalmakat maga köré gyűjtő kronoszi emberben minduntalan elhatalmasodik az önelhagyás vágya. A könnyebb felé való elgondolás útját járva részvétet táplál szenvedélyei iránt, amelyek forrása önmaga.
A történet így válik egyegyszemélyesdarabbá, ahol a nézőktől a beöltözött nem várhat segítséget, hiszen a profán számára ez csupán élvezet.
Az emberek szeretik a könnyeket és a fájdalmat, és minél tökéletesebb az alakítás, annál jobban átjárja a kívülállót a szenvedő iránt táplált részvét. Átok és áldás is egyben, a legősibb ítélet.

Az önelsajátításhoz vezető út első stációja, ha megelevenítjük a teremtett egyetlenségünket. Mindannyian rendelkezünk ezzel a hitbéli kiállással; igen, képesek vagyunk kiállni mindamellett, amiben hiszünk. Életünknek folytatólagos története van, ha választásunkkal a való, eleven életet éljük, nem mások életét, nem szerepek szerintit, s ezáltal nyerünk hatalmat a megélt idő felett, amely örökké tart.

Lechner Endre - Salamon Suba László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése